De regulă, febra devine valabilă în momentul în care temperatura corpului depăşeşte valorile normale, cuprinse între 36 şi 37 grade Celsius. Constituie reacţia organismului la un agent infecţios sau toxic. Este indicat să ne adresăm medicului pentru a scăpa de probleme. Însă există şi ceaiuri care scad febra. Plantele medicinale sunt un adevărat remediu. Nu este nevoie, neapărat, de medicamente.
Spre exemplu, teiul conţine mai multe substanţe flavonoide, saponine, taninuri, polifenoli, mucilagiu, minerale, Vitamina C, cu proprietăţi calmante, antispasmodice, diaforetice. Stimulează transpiraţia şi scade temperatura corpului. Este de mare ajutor în cazul răcelilor, tusei şi gripei. La 250 ml de apă fierbinte se adaugă o lingură de flori. Este recomandat să se consume, îndulcite cu miere, cel puţin două căni pe zi.
Ceaiuri care scad febra. Muşeţelul este utilizat ca un sedativ blând pentru capacitatea sa de a ameliora calmarea durerii şi de a facilita transpiraţia în caz de febră. Trei căni pe zi sunt perfecte pentru cei cu probleme de sănătate.
Infuzia de flori uscate de soc, obţinută din două linguriţe la o cană de apă şi îndulcită cu miere, este un remediu excelent pentru afecţiuni ale căilor respiratorii şi recomandat împotriva tusei, răcelii şi gripei. Sunt recomandate două căni pe zi.
Rozmarinul este utilizat ca plantă balsamică utilă pentru tuse, răceală şi febră. Se fierbe timp de două minute 30 grame de rozmarin într-o jumătate de litru de apă, se lasă să se infuzeze zece minute, se poate îndulci cu miere.
Ceaiuri care scad febra. Infuzia de busuioc este, la rândul ei, recomandată. Are proprietăţi antioxidante, antivirale, antibacteriene, expectorante şi antiinflamatorii, fiind de mare ajutor în probleme respiratorii ca bronşita, răceala sau gripa. De asemenea, scade febra şi contribuie la desfundarea mucoasei nazale.
Ghimbirul are un efect antiinfecţios, antiinflamator, combate greaţa, reduce febra şi ameliorează tusea. Infuzia se prepară dintr-o bucată de ghimbir de aproximativ 4 centimetri, care se rade şi se adaugă la 1 litru de apa fiartă. Se îndulceşte cu miere. De asemenea, se poate adăuga suc de lămâie.
Ceaiuri care scad febra. Nalba are proprietăţi emoliente, antiinflamatorii, expectorante, laxative şi calmante, fiind de un real ajutor îndeosebi în afecţiuni ale aparatului respirator, renal şi digestiv. Infuzia dintr-o lingură de amestec plantă- flori, rădăcini şi frunze uscate- îndulcită cu miere, nu ar trebui să lipsească de-a lungul perioadei reci.
Salvia reduce febra, calmează tusea şi elimină secreţiile bronşice. Este recomandată şi pentru dezinfectarea căilor respiratorii. Cătina este un remediu natural deosebit pentru scăderea febrei. Se iau câte 6 linguri de sirop de cătină pe zi cu puţină apă, pe stomacul gol.